Gemeenten werken samen aan richtlijnen voor opstarten sport voor jeugd 25-04-2020 (3 jaar geleden)

Vanaf 29 april mogen kinderen tot 12 jaar onder begeleiding sporten. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten naast de begeleiding ook 1,5 afstand houden bij het sporten. Het Kabinet heeft gemeenten gevraagd verenigingen te ondersteunen en te faciliteren om dit mogelijk te maken. De 12 Drentse gemeenten pakken dit samen op en werken dit weekend aan richtlijnen en een protocol.    

“Het is fijn dat er voor kinderen en jeugd tot 18 jaar weer mogelijkheden komen om samen te sporten. Het houdt je gezond en fit en het is een welkome afleiding in tijden waarin niet zoveel andere activiteiten kunnen plaatsvinden. We moeten alleen wel zorgen dat het veilig kan, dat er begeleiding is en dat we ons houden aan de richtlijnen van het RIVM. Daarom werken de Drentse gemeenten samen aan richtlijnen en een protocol om de sport voor kinderen en jeugd weer op te starten”   Aldus Roger de Groot, burgemeester van De Wolden en voorzitter van de portefeuille Sport binnen de Vereniging van Drentse Gemeenten.

Het NOC-NSF heeft samen met de Vereniging Sport en Gemeenten vrijdagmiddag 24 april een protocol en handleiding gepubliceerd voor gemeenten om invulling te geven aan lokale richtlijnen. Dit weekend wordt dit landelijke protocol door de Drentse gemeenten vertaald naar lokale richtlijnen en protocollen. Hierin wordt ook meegenomen of buitenzwembaden wel of niet opengaan. De verwachting is dat verenigingen voor 29 april worden geïnformeerd over het protocol.

Sportaanbieders hoeven in de tussentijd niet stil te zitten. Er kan al gewerkt worden aan de voorbereiding van sportactiviteiten en gekeken worden hoe dit binnen de landelijke richtlijnen veilig en verantwoord kan. Tot 29 april is het verboden te sporten in groepsverband. Ook voor kinderen en jeugd. De huidig geldende noodverordening is nog van kracht en moet nog aangepast worden op de nieuwe maatregelen.  Verwacht wordt dat de nieuwe noodverordening 29 april van kracht wordt